Iragarkia
192. ALDIZKARIA - 2018ko urriaren 3a
1. NAFARROAKO FORU KOMUNITATEA
1.7. BESTELAKOAK
225/2018 FORU AGINDUA, irailaren 6koa, Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko kontseilariak emana, zeinaren bidez ezartzen baitira Nafarroako Foru Komunitateko nekazaritzako lan unitateak eta unitate bakoitzaren errenta.
Nafarroak, bere foru araubideari esker, eskumen osoa du nekazaritza eta abeltzaintza gaietan, ekonomiaren antolamendu orokorrarekin bat, hala ezarrita baitago Nafarroako Foru Eraentza Berrezarri eta Hobetzeari buruzko abuztuaren 10eko 13/1982 Lege Organikoaren 50.1.a) artikuluan.
Uztailaren 2ko 150/2002 Legegintzako Foru Dekretuak, Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroari buruzko Foru Legearen testu bategina onesten duenak, 3. artikuluko 8. apartatuan Nekazaritzako Lan Unitatea (NLU) definitzen du, eta nekazaritza jardueran denbora osoan aritzen den norbaitek urtebetean egiten duen lana dela dio.
Aipatu 150/2002 Legegintzako Foru Dekretuak, 3. artikuluko 9. apartatuan, honela definitzen du unitate bakoitzaren lan errenta: “Nekazaritza ustiategian sortu eta lan unitate bati egozten zaion diru errendimendu ekonomikoa. Honela kalkulatuko da: ustiatze marjina garbia edo soberakin garbia eta pagatu diren lansariak batzearen ondoriozko zifra zati ustiategi horretako nekazaritzako lan unitateen kopurua”.
Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko kontseilariak martxoaren 20an eman 111/2015 Foru Aginduak arautu zuen Nekazaritzako Ekoizpenaren Erregistro Orokorraren eta Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroaren arteko koordinazioa eta ezarri zituen Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroan inskribatutako nekazaritzako ustiategien kalifikaziorako irizpideak; haren 7. artikuluak aipatzen du ezen urtero, azaroaren 1a baino lehen, Nekazaritza eta Abeltzaintzako zuzendari nagusiak ebatziko dituela katalogazioak, eta onesten direnetik hurrengo urtekoak onetsi arte izanen direla baliozkoak.
Kontuan harturik ekoizpen sistemen, kostuen, errendimenduen eta jasotako prezioen eboluzioa, beharrezkoa da eguneratzea Nafarroako nekazaritzako lan unitateen balioak eta marjina ekonomikoen balioak, zeinek balio baitute dimentsio ekonomikoaren unitateen (DEU) balioa eta lan errentaren balioa zehazteko, nekazaritza ustiategi bakoitzari aplikatzekoak zaizkionak.
Irizpide teknikoetan oinarrituta zehaztutako modulu objektibo estandarizatuen arabera kalkulatuko da ustiategiaren marjina gordina. Irizpide tekniko horiek ondokoak izanen dituzte kontuan: dimentsioa, orientazio tekniko-ekonomikoa eta ekoizpen sistema. Modulu objektibo horiek ustiategiaren titularrak aitortutako ekoizpen elementuei aplikatuko zaizkie.
Irizpide teknikoetan oinarrituta zehaztutako modulu objektibo estandarizatuen arabera kalkulatuko da ustiategiaren marjina garbia. Irizpide tekniko horiek ondokoak izanen dituzte kontuan: dimentsioa, arlo tekniko eta ekonomikoko orientazioa eta ekoizpen sistema. Modulu objektibo horiek ustiategiaren titularrak aitortutako ekoizpen elementuei aplikatuko zaizkie.
Horregatik guztiagatik, Nafarroako Gobernuari eta Lehendakariari buruzko abenduaren 3ko 14/2004 Foru Legearen 41. artikuluak ematen dizkidan eskumenak erabiliz,
AGINDU DUT:
1 artikulua. Xedea.
1. Foru agindu honen xedea da ezartzea, Nafarroako Foru Komunitatean, beharrezko erreferentziak unitate bakoitzaren lan errenta kalkulatzeko, zeina jasotzen baitu uztailaren 2ko 150/2002 Legegintzako Foru Dekretuak, Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroari buruzko Foru Legearen testu bategina onesten duenak, 3. artikuluko 9. apartatuan.
2. Horrenbestez, beharrezkoa da honako hauek modu estandarizatuan ezartzea:
a) Marjina gordina.
b) Marjina garbia.
c) Nekazaritzako lan unitateak (NLU).
2. artikulua. Definizioak.
Foru agindu honen ondorioetarako, honela ulertuko dira termino hauek:
–Marjina gordina: marjina gordina izanen da ustiategiak ekoizpen jarduera guztiengatik lortzen dituen diru-sarrerak, ustiapeneko diru-laguntzak barne, ken zuzeneko kostu guztiak.
–Marjina garbia: bi hauen arteko aldea hartuko da marjina garbitzat: batetik, ekoizpen jarduera guztietatik (ustiategietarako diru-laguntza barne) ustiategiak jasotzen dituen diru-sarrerak, eta bestetik, gastu finko eta aldakor guztiak, salbu kapital berekien ordainsariak eta familiako eskulanarenak.
–NLU: nekazaritzako lan unitatea, nekazaritza jardueran denbora osoan aritzen den norbaitek urtebetean egiten duen lana.
–Unitate bakoitzaren lan errenta: nekazaritza ustiategian sortu eta lan unitate bati egozten zaion diru errendimendua. Honela kalkulatuko da: ustiatze marjina garbia edo soberakin garbia eta pagatu diren lansariak batzearen ondoriozko zifra zati ustiategi horretako nekazaritzako lan unitateen kopurua.
3. artikulua. Marjina gordina.
1. Ustiategi baten marjina gordina kalkulatzeko, aitortutako ekoizpen elementuak hartuko dira kontuan, eta eranskinean adierazitako balioak aplikatuko zaizkie.
2. Ustiategi baten dimentsio ekonomikoaren unitateak kalkulatzeko, marjina gordinaren balioa hartuko da oinarri. Horretarako, aplikatuko den ratioa hau da: marjina gordineko 1.200 euro berdin dimentsio ekonomikoaren unitate 1.
4. artikulua. Marjina garbia.
Ustiategi baten marjina garbia kalkulatzeko, aitortutako ekoizpen elementuak hartuko dira kontuan, eta eranskinean adierazitako balioak aplikatuko zaizkie.
5. artikulua. Nekazaritzako lan unitateak (NLU).
1. Irizpide teknikoetan oinarrituta zehaztutako modulu objektiboen arabera kalkulatuko dira ustiategiaren nekazaritzako lan unitateak. Irizpide tekniko horiek ondokoak izanen dituzte kontuan: dimentsioa, orientazio tekniko-ekonomikoa eta ekoizpen sistema. Modulu objektibo horiek ustiategiaren titularrak aitortutako ekoizpen elementuei aplikatuko zaizkie.
2. Horretarako, laboreei, abereei, eraldaketari eta kudeaketari esleitutako NLUak batuko dira, eta eranskinean deskribatutako balioak aplikatuko zaizkie.
6. artikulua. Unitate bakoitzaren lan errenta kalkulatzeko irizpideak.
Unitate bakoitzaren lan errenta kalkulatzeko, zeina 150/2002 Legegintzako Foru Dekretuaren 3. artikuluko 9. apartatuan definitzen baita, hau eginen da: foru agindu honen eranskinean jasotakoari jarraikiz ekoizpen unitate bakoitzari esleitutako marjina garbi estandarizatuen balioa zati ustiategiari esleitutako NLUak.
7. artikulua. Ustiategi bakoitzaren egoerak kontuan hartzea.
1. Nolanahi ere, ustiategien titularrek eska dezakete beren ustiategiei buruzko datu errealen gainean zehaztu dadila unitateko errenta. Horretarako, eskaerarekin batera, ustiategiaren kontabilitate datuak aurkeztu beharko ditu, diru-sarreren eta gastuen kalkuluekin, aurreko atalean zehazten denarekin bat, eta frogagiriak, bai eta, kasua bada, Gizarte Segurantzari buruzko agiriak ere, ustiapenerako erabilitako nekazaritzako lan unitateen kopurua zehazteko.
2. 1. puntua aplikatzea nahi duten ustiategiek urte bakoitzeko irailaren 15a baino lehen aurkeztu beharko dute eskaera. Eskatzaileak aurkeztutako informazioak urte zibil oso bateko jarduera jaso beharko du. Edonola ere, Administrazioak zilegi izanen du kontabilitate eta zerga informazioa eskatzea.
3. 1. puntua aplikatzen zaien titularren kasuan, eraldaketa jarduerak eta/edo zuzeneko salmenta baldin badute, NLU gehigarri hauek hartuko zaizkie kontuan: ustiategiaren beraren lehen mailako ekoizpenaren elementuei dagozkien NLUen %100. Honela kalkulatutako portzentajearen arabera esleituko dira NLU gehigarriak: produktu eraldatuei dagozkien salmenten balioa eta/edo zuzeneko salmentarena zati ustiategiaren salmenta guztien balioa.
4. Baldin eta eranskinean ez badira jasotzen jarduera jakin bati dagozkion marjinen eta NLUen balioak, Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko zerbitzu teknikoek zehaztuko dituzte, foru agindu honetan erabilitako irizpideak edo foru agindu honetatik ondorioztatu daitezkeenak aplikatuz.
Lehen xedapen indargabetzailea.–Indarrik gabe uzten da Nekazaritza, Abeltzaintza eta Elikadurako kontseilariaren uztailaren 6ko 220/2007 Foru Agindua, zeinaren bidez Nafarroako Foru Komunitatean nekazaritzako lan unitateak ezarri baitira.
Bigarren xedapen indargabetzailea.–Indarrik gabe uzten dira Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko kontseilariaren martxoaren 20ko 111/2015 Foru Aginduaren 1. artikuluko 4. puntua eta 6. artikulua. Foru agindu horrek Nekazaritzako Ekoizpenaren Erregistro Orokorraren eta Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroaren arteko koordinazioa arautzen du eta Nafarroako Nekazaritzako Ustiategien Erregistroan inskribatutako nekazaritzako ustiategien kalifikaziorako irizpideak ezartzen ditu.
Azken xedapen bakarra.–Indarra hartzea.
Foru agindu honek Nafarroako Aldizkari Ofizialean argitaratu eta biharamunean hartuko du indarra.
Iruñean, 2018ko irailaren 6ean.–Landa Garapeneko, Ingurumeneko eta Toki Administrazioko kontseilaria, Isabel Elizalde Arretxea.
ERANSKINA I. Nekazaritza jarduerei dagozkien marjina gordin estandarizatua (MGdE), marjina garbi estandarizatua (MGbE) eta NLUak |
1. ESKUALDEA | 2. ESKUALDEA | 3. ESKUALDEA | 4. ESKUALDEA | 5. ESKUALDEA | 6. ESKUALDEA | 7. ESKUALDEA | NLU (NLU/ha) | ||||||||
MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | MGdE (euroak/ha) | MGbE (euroak/ha) | ||
TALDEA LABOREAK | 1<>ZEREALAK Gari biguna; triticum spelta; gari gogorra; garagarra; zekalea; oloa; artobeltza; artatxikia; alpistea; gari nahasia, tritikalea; olo-gari nahastea; olo-garagar nahastea; kinoa; beste zereal batzuk. Artoa 3., 4., 5., 6. eta 7. eskualdeetan (lehorreko alorrak) eta ureztalurretako artoa | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 796,95 | 434,54 | 672,79 | 305,15 | 711,37 | 309,01 | 630,29 | 305,77 | 574,92 | 261,29 | 455,57 | 174,26 | 304,56 | 67,57 | 0,010 |
Ureztalurrak | 796,95 | 434,54 | 672,79 | 305,15 | 1.154,02 | 393,56 | 630,29 | 305,77 | 1.121,76 | 415,48 | 1.253,25 | 622,66 | 1.196,03 | 578,15 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 2<>OLEAGINOSOAK ETA BESTELAKOAK Ekilorea; soja; koltza; lupulua; kartamoa; kanabera (arundo donax); beste kruzifero batzuk | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 705,96 | 321,64 | 706,17 | 327,50 | 740,81 | 327,11 | 733,07 | 227,11 | 681,32 | 201,22 | 503,80 | 179,98 | 454,85 | 164,98 | 0,010 |
Ureztalurrak | 740,81 | 327,11 | 740,81 | 327,11 | 740,81 | 327,11 | 1.066,59 | 386,20 | 926,68 | 341,46 | 911,23 | 372,33 | 796,76 | 299,50 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 3<>LEKADUNAK Ilarrak; babak; txitxirioak; dilistak; titarroak; alberjoia. Ilarrak lehorreko alorretan eta 1., 2. eta 4. eskualdeetan (ureztalurrak). Babak lehorreko alorretan eta 1., 2., 3. eta 4. eskualdeetan (ureztalurrak). | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 423,26 | 105,98 | 455,01 | 136,83 | 578,45 | 256,57 | 578,45 | 256,57 | 512,06 | 203,18 | 423,26 | 105,98 | 423,26 | 105,98 | 0,010 |
Ureztalurrak | 423,26 | 105,98 | 455,01 | 136,83 | 1.075,17 | 401,59 | 578,45 | 256,57 | 1.060,22 | 386,64 | 1.093,52 | 450,98 | 1.103,65 | 472,67 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 4<>ALPAPA Alpapa 3., 4., 5., 6. eta 7. eskualdeetan, ureztalurretan | ||||||||||||||
Ureztalurrak | - | - | - | - | 1.545,84 | 431,95 | 1.007,28 | 450,34 | 1.001,43 | 440,16 | 1.003,27 | 438,64 | 1.006,60 | 436,79 | 0,025 |
TALDEA LABOREAK | 5<>BAZKAK Basartoa; zalkea; ailorbea; astorkia; festuca; llollobelarra; agrostis; alka-belarra;hirusta; zalke-olo nahastea; zalke-gari nahastea; zalke-garagar nahastea; suila-garagar nahastea; belar-espezieen labore mistoak; ilar-garagar nahastea; ilar-olo nahastea; nahastea marjina multifuntzionaletan; zalke-llollobelar nahastea. Artoa 1. eskualdean eta 2. eskualdean (lehorreko alorrak). Alpapa lehorreko alorretan eta 1. eta 2. eskualdeetan (ureztalurrak). | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 805,32 | 491,30 | 762,24 | 470,41 | 706,29 | 382,84 | 717,48 | 448,96 | 563,30 | 324,80 | 388,20 | 164,38 | 264,30 | 37,09 | 0,013 |
Ureztalurrak | 821,74 | 456,15 | 913,08 | 518,78 | 706,29 | 382,84 | 717,48 | 448,96 | 563,30 | 324,80 | 1.072,74 | 334,26 | 1.024,25 | 413,38 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 6<>ZAINZURIAK Zainzuriak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 4.673,58 | 2.645,06 | 4.673,58 | 2.645,06 | 5.041,58 | 2.969,53 | 5.726,19 | 3.697,66 | 4.622,19 | 2.604,65 | 3.250,35 | 1.247,49 | 3.250,35 | 1.247,49 | 0,241 |
Ureztalurrak | 6.005,59 | 3.286,81 | 6.005,59 | 3.286,81 | 6.005,59 | 3.286,81 | 7.565,65 | 4.824,31 | 6.328,66 | 3.592,70 | 6.703,59 | 3.981,45 | 5.711,78 | 3.050,89 | 0,300 |
TALDEA LABOREAK | 7.–TUBERKULUAK Patata | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 1.419,54 | 224,30 | 3.241,83 | 2.046,59 | 2.934,13 | 1.695,36 | 2.606,79 | 1.411,54 | 1.259,59 | 75,33 | - | - | - | - | 0,060 |
Ureztalurrak | - | - | - | - | 3.836,38 | 2.143,14 | 4.250,93 | 2.234,03 | 3.369,46 | 1.102,63 | 3.511,62 | 1.215,05 | 3.661,59 | 1.368,78 | 0,067 |
TALDEA LABOREAK | 8<>ERREMOLATXA ETA BESTEAK Erremolatxa; tabakoa; miscanthus | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 0,180 |
Ureztalurrak | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 2.741,07 | 847,20 | 0,160 |
TALDEA LABOREAK | 9<>ARROZA Arroza | ||||||||||||||
Ureztalurrak | - | - | - | - | - | - | - | - | 1.465,15 | 684,93 | 1.555,12 | 774,9 | 1.525,67 | 759,3 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 10<>BARAZKI ESTENTSIBOAK Babarrunak; leka; espinaka; eskarola; arto gozoa. Ilarrak 3., 5., 6. eta 7. eskualdeetan, ureztalurretan. Babak 5., 6. eta 7. eskualdeetan, ureztalurretan. | ||||||||||||||
Aire zabalekoak | 870,80 | 363,65 | 870,80 | 363,65 | 870,80 | 363,65 | 1.163,08 | 693,70 | 961,47 | 457,00 | 1.181,27 | 662,45 | 1.172,62 | 665,06 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 11<>BARAZKI INTENTSIBOAK Romaneskua; piperra piperrautsetarako; porruak; piperra; meloia; brokolia; letxuga; azalorea; alberjinia; kalabazina; alkatxofa; pepinoa; zerba; baratxuria; buru-aza; aza; bruselazak; endibia; azenarioa; arbia; txikoria; piperminak; kardoa; kalabaza; erromesaren kalabaza; borraja, eskarola; baratzea; tomatea; marrubiak; erremolatxa gorria | ||||||||||||||
Aire zabalekoak | 5.943,00 | 3.873,01 | 5.943,00 | 3.873,01 | 5.943,00 | 3.873,01 | 8.037,22 | 5.862, | 3.837,29 | 2.249,27 | 3.318,03 | 2.062,52 | 3.475,08 | 2.116,52 | 0,200 |
Plastiko azpikoak | 22.449,27 | 16.340,85 | 22.449,27 | 16.340,85 | 22.449,27 | 16.340,85 | 22.449,27 | 16.340,85 | 20.975,27 | 15.204,37 | 20.611,79 | 15.073,51 | 20.721,73 | 15.111,31 | 1,000 |
TALDEA LABOREAK | 12<>ERALDAKETARAKO TOMATEA Eraldaketarako tomatea | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.791,65 | 3.422,74 | 6.792,63 | 3.435,28 | 0,200 |
Ureztalurrak | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.716,93 | 3.319,51 | 6.791,65 | 3.422,74 | 6.792,63 | 3.435,28 | 0,200 |
TALDEA LABOREAK | 13<>FRUTA-ARBOLAK Mertxikondoak; brinoiondoak; abrikotondoak; udareondoak; sagarrondoak; gereziondoak; aranondoak; beste fruta-arbola batzuk; paraguaiondoak; basaranondoak; mandarinaondoak; irasagarrondoak; kiwiak; pikondoak; basafruituak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 2.970,12 | 1.334,71 | 0,111 |
Ureztalurrak | 6.504,72 | 3.631,39 | 8.372,19 | 5,424,08 | 4.607,57 | 2.463,15 | 4.607,57 | 2.463,15 | 4.607,57 | 2.463,15 | 4.607,57 | 2.463,15 | 9.155,03 | 6.162,12 | 0,200 |
TALDEA LABOREAK | 14<>AZALDUN FRUTA-ARBOLAK Arbendolondoak; intxaurrondoak; gaztainondoak; hurrondoa; pistatxoa; azaldun beste fruitu batzuk | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 3.297,23 | 366,78 | 3.226,44 | 298,11 | 163,27 | 149,36 | 177,18 | 206,38 | 132,95 | 131,65 | 211,59 | 139,85 | 302,52 | 178,02 | 0,050 |
Ureztalurrak | 4.567,72 | 1.446,73 | 4.567,72 | 1.446,73 | 5.644,90 | 1.838,05 | 5.524,60 | 1.781,42 | 2.180,46 | 649,02 | 2.879,46 | 1.327,88 | 2.447,24 | 939,23 | 0,067 |
TALDEA LABOREAK | 15<>OLIBONDOA Olibondoa; mahasti-olibadia | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 1.325,18 | 861,41 | 1.562,92 | 1.003,91 | 1.517,95 | 974,06 | 1.378,01 | 889,38 | 1.252,88 | 796,12 | 1.111,43 | 728,62 | 656,77 | 413,35 | 0,059 |
Ureztalurrak | 1.325,18 | 861,41 | 1.562,92 | 1.003,91 | 1.147,59 | 717,53 | 1.335,15 | 867,87 | 1.495,98 | 1.029,91 | 1.447,41 | 992,43 | 1.660,92 | 1.315,00 | 0,067 |
TALDEA LABOREAK | 16<>“NAFARROA” JATORRI DEITURADUN MAHASTIA Ardotarako mahastia; jateko mahatsa | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 2.782,91 | 844,36 | 2.782,91 | 844,36 | 2.961,85 | 974,40 | 2.894,35 | 952,44 | 3.020,85 | 1.086,14 | 2.904,21 | 987,68 | 2.904,21 | 987,68 | 0,083 |
Ureztalurrak | 2.782,91 | 844,36 | 2.782,91 | 844,36 | 2.961,85 | 974,40 | 2.894,35 | 952,44 | 3.020,85 | 1.086,14 | 2.904,21 | 987,68 | 2.904,21 | 987,68 | 0,100 |
TALDEA LABOREAK | 17<>“ERRIOXA” JATORRI DEITURA KALIFIKATUKO MAHASTIA Ardotarako mahastia; jateko mahatsa | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | - | - | - | - | - | - | 3.844,71 | 2.120,49 | - | - | 3.796,61 | 2.099,51 | - | - | 0,083 |
Ureztalurrak | - | - | - | - | - | - | 5.091,53 | 2.681,07 | - | - | 5.034,36 | 2.661,53 | - | - | 0,100 |
TALDEA LABOREAK | 18<>AZAFRAIA Azafraia | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 4.760,00 | 1.094,00 | 0,110 |
Ureztalurrak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 8.717,00 | 3.527,00 | 0,300 |
TALDEA LABOREAK | 19<>PERRETXIKOAK Perretxikoak | ||||||||||||||
Ureztalurrak | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 186.576 | 150.817 | 10,000 |
TALDEA LABOREAK | 20<>LOREAK Loreak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 6.225,97 | 3.970,99 | 5.087,13 | 5.229,36 | 5.229,36 | 3.996,82 | 5.415,66 | 3.591,33 | 4.782,74 | 3.376,12 | 4.487,74 | 2.796,33 | 3.988,25 | 2.607,30 | 0,250 |
Ureztalurrak | 6.225,97 | 3.970,99 | 5.087,13 | 5.229,36 | 5.229,36 | 3.996,82 | 5.415,66 | 3.591,33 | 4.782,74 | 3.376,12 | 4.487,74 | 2.796,33 | 3.988,25 | 2.607,30 | 0,250 |
TALDEA LABOREAK | 21<>USAINTSUAK Erregaliza; espezie usaintsu belarkarak; espezie usaintsu zurkarak; martorria; kamamila; mihilua; menda; stevia; izpilikua; labandina; ekinazea | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 373,38 | 165,82 | 373,38 | 165,82 | 373,38 | 165,82 | 373,38 | 165,82 | 373,38 | 165,82 | 314,60 | 148,75 | 314,60 | 148,75 | 0,013 |
Ureztalurrak | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 531,41 | 236,23 | 0,020 |
TALDEA LABOREAK | 22<>BOILURRA Boilurra | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 0,250 |
Ureztalurrak | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 3.828,64 | 2.451,90 | 0,250 |
TALDEA LABOREAK | 23<>MINTEGIAK Mintegiak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 0,333 |
Ureztalurrak | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 6.030,24 | 5.150,96 | 0,333 |
TALDEA LABOREAK | 24<>MAHATSONDO TXERTAKAK Mahatsondo txertakak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 0,333 |
Ureztalurrak | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 6.842,91 | 5.639,33 | 0,333 |
TALDEA LABOREAK | 25<>BEROTEGIAK Berotegiko laboreak. Lehorreko alorretako eta ureztalurretako eskualdeetan aplikatzeko | ||||||||||||||
Berotegiak | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 68.626,60 | 48.816,76 | 3,570 |
TALDEA LABOREAK | 26<>LUGORRIAK Lugorri tradizionala; ingurumen lugorria 5 urtez utzia; ingurumen lugorria; ekoizpenik gabeko lugorria; 20 urtez utzia; oihaneztatutakoa kentzea; interes ekologikoko lugorria eztitarako espezieekin; laborantza iraunkorreko burua; Nafarroako Foru Komunitatean nagusi diren beste nahaste batzuk | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 260,16 | 260,16 | 174,72 | 174,72 | 174,72 | 174,72 | 140,46 | 140,46 | 140,46 | 140,46 | 84,57 | 84,57 | 84,57 | 84,57 | 0,007 |
Ureztalurrak | 260,16 | 260,16 | 174,72 | 174,72 | 174,72 | 174,72 | 260,16 | 260,16 | 207,46 | 207,46 | 267,04 | 267,04 | 277,79 | 277,79 | 0,007 |
TALDEA LABOREAK | 27<>MARJINA EKONOMIKORIK GABE ETA NLU = 0 Larre iraunkorrak 5 urtekoak edo gehiagokoak; 5 urte baino gutxiagoko larreak; zuhaixka-larrea 5 urtekoa edo gehiagokoa; zuhaitz-larrea 5 urtekoa edo gehiagokoa; egurretarako baso eremuak; beste baso eremu batzuk; makalak; nekazaritzarako eta basogintzarako ez diren beste erabilera batzuk; pinuak; gaztainondoa (basoa); uztondoak; basoberritzeak | ||||||||||||||
Lehorreko alorrak | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,000 |
Ureztalurrak | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,000 |
II. Abeltzaintza jarduerei dagozkien marjina gordin estandarizatua (MGdE), marjina garbi estandarizatua (MGbE) eta NLUak. |
MGdE (euro/un.) | MGbE (euro/un.) | NLU (NLU/un.) | UNITATEA | |
51<>HARAGITARAKO BEHI-AZIENDA Haragitarako behi-aziendaren balioak zezenketarako aziendari aplikatzen zaizkio | ||||
Haragitarako behia | 752,91 | 406,00 | 0,0286000 | Burua |
Haragitarako aratxe urrixa | 89,77 | 69,37 | 0,0066000 | Burua |
Haragitarako idiskoa | 89,77 | 69,37 | 0,0066000 | Burua |
Haragitarako biga | 166,00 | 136,00 | 0,0066000 | Burua |
Haragitarako urteko aratxea | 89,77 | 69,37 | 0,0066000 | Burua |
Hazitarako zezena, haragitarako | 0,00 | 0,00 | 0,0066000 | Burua |
52<>ESNETARAKO BEHI-AZIENDA | ||||
Esnetarako behia | 1.660,47 | 628,36 | 0,0370000 | Burua |
Esnetarako aratxe urrixa | 69,16 | 58,90 | 0,0080000 | Burua |
Esnetarako idiskoa | 89,77 | 69,37 | 0,0080000 | Burua |
Esnetarako biga | 132,60 | 101,01 | 0,0080000 | Burua |
Esnetarako urteko aratxea | 69,16 | 58,90 | 0,0080000 | Burua |
Hazitarako zezena, esnetarako | 0,00 | 0,00 | 0,0080000 | Burua |
53<>HARAGITARAKO ARDI-AZIENDA | ||||
Haragitarako ardia | 61,09 | 38,96 | 0,0020000 | Burua |
Bildotsak (ugaltzeko ez direnak, 0-4 hilabete) | 10,78 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Ugaltzeko ez den ardi-azienda | 10,78 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Hazitarako aharia, haragitarako | 0,00 | 0,00 | 0,0002000 | Burua |
54<>ESNETARAKO ARDI-AZIENDA | ||||
Esnetarako ardia | 173,06 | 127,80 | 0,0043500 | Burua |
Bildotsak (ugaltzeko ez direnak, 0-4 hilabete) | 43,26 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Ugaltzeko ez den ardi-azienda | 43,26 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Hazitarako aharia, esnetarako | 0,00 | 0,00 | 0,0002000 | Burua |
55<>AHUNTZ-AZIENDA | ||||
Ahuntzak, ugaltzekoak | 173,06 | 127,80 | 0,0066700 | Burua |
Antxumeak (ugaltzeko ez direnak, 0-4 hilabete) | 43,26 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Ugaltzeko ez den ahuntz-azienda (4-12 hilabete) | 43,26 | 6,88 | 0,0002000 | Burua |
Akerrak, ugaltzekoak | 0,00 | 0,00 | 0,0002000 | Burua |
56<>ZALDI-AZIENDA Zaldi-aziendaren balioak astoei, mulei, onagroei eta mandoei aplikatzen zaizkie | ||||
Zaldi-azienda: ugaltzeko behorrak, 36 hilabete baino gehiagokoak | 201,01 | 136,48 | 0,0117600 | Burua |
Zaldi-azienda: 12 eta 36 hilabete bitarteko abereak | 161,20 | 136,48 | 0,0058800 | Burua |
Zaldi-azienda: 6 eta 12 hilabete bitarteko abereak | 143,68 | 46,928 | 0,0058800 | Burua |
Zaldi-azienda: 6 hilabete baino gutxiagoko abereak | 143,68 | 46,928 | 0,0058800 | Burua |
Zaldi-azienda: hazitarako 36 hilabete baino gehiagoko garañoak | 201,01 | 136,48 | 0,0058800 | Burua |
57<>HEGAZTI-AZIENDA | ||||
Ugaltzekoak (oilaskoak) | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Aurrerako ugaltzaileen hazkuntza | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko oilaskoak - Broilerrak | 2,27 | 1,55 | 0,0000500 | Plaza |
Oilo erruleak, kaiolakoak | 4,25 | 2,01 | 0,0000600 | Plaza |
Oilo erruleen hazkuntza | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Labeldun oilaskoak (landakoak) | 4,40 | 2,50 | 0,0002000 | Plaza |
Oilo erruleak, landakoak | 7,63 | 3,80 | 0,0002500 | Plaza |
Oilo erruleak, ekologikoan | 7,63 | 3,80 | 0,0002500 | Plaza |
Oilo erruleak, zorukoak | 7,63 | 3,80 | 0,0002500 | Plaza |
58<>BESTE HEGAZTI BATZUK | ||||
Ugaltzeko ahatea | 3,50 | 1,60 | 0,0001428 | Plaza |
Gizentzeko ahatea | 2,05 | 1,31 | 0,0001000 | Plaza |
Ahate paparoratua | 58,36 | 26,90 | 0,0022200 | Plaza |
Ugaltzeko indioilarrak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko indioilarrak | 8,07 | 4,71 | 0,0002600 | Plaza |
Ugaltzeko antzarak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko antzarak | 8,07 | 4,71 | 0,0002600 | Plaza |
Ugaltzeko galeperrak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Galeperrak (gizentzekoak) | 1,98 | 1,15 | 0,0000600 | Plaza |
Ugaltzeko usoak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko usoak | 2,16 | 1,34 | 0,0000700 | Plaza |
Ugaltzeko faisaiak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko faisaiak | 2,35 | 1,52 | 0,0000800 | Plaza |
Ugaltzeko eperrak | 3,50 | 1,60 | 0,0000900 | Plaza |
Gizentzeko eperrak | 2,16 | 1,34 | 0,0000700 | Plaza |
59<>ZERRI-AZIENDA | ||||
Zerramak (urtebete baino gehiagokoak) | 467,78 | 210,50 | 0,0076000 | Burua |
Zerrikumeak (hilabete 1) | 0,00 | 0,00 | 0,0004000 | Plaza |
Aurrerako/bitarteko zerrikumeak (2 hilabete) | 16,89 | 7,60 | 0,0004000 | Plaza |
Gizentzekoak (2 eta 6 hilabete bitartekoak) | 18,89 | 8,50 | 0,0004000 | Plaza |
Ordezkatzekoak (6 eta 12 hilabete bitartekoak) | 467,78 | 210,50 | 0,0076000 | Plaza |
Ordotsak (urtebete baino gehiagokoak) | 0,00 | 0,00 | 0,0010000 | Burua |
60<>UNTXI-AZIENDA Erbiei ere aplikatzen zaie | ||||
Ugaltzeko untxi emeak | 79,02 | 38,14 | 0,0020000 | Burua |
Bularreko untxikumeak | 0,00 | 0,00 | 0,0000000 | Burua |
Gizentzeko untxikumeak | 0,00 | 0,00 | 0,0000000 | Burua |
Ordezkatzeko untxiak | 0,00 | 0,00 | 0,0000000 | Burua |
Hazitarako untxi arra | 0,00 | 0,00 | 0,0000000 | Burua |
61<>ARRAIN-HAZKUNTZA | ||||
Ugaltzeko amuarrainak (kg) | 0,00 | 0,00 | 0,0000700 | Kilogramoa |
Gizentzeko amuarrainak (kg) | 2,81 | 1,74 | 0,0000700 | Kilogramoa |
Ugaltzeko izokinak (kg) | 0,00 | 0,00 | 0,0000700 | Kilogramoa |
Gizentzeko izokinak (kg) | 2,81 | 1,74 | 0,0000700 | Kilogramoa |
70<>BESTE ABELTZAINTZA TALDE BATZUK | ||||
Erlauntzak | 96,83 | 88,23 | 0,0050000 | Erlauntza |
Ugaltzeko orein emeak | 143,04 | 95,77 | 0,0066700 | Burua |
Gizentzeko oreinak | 103,59 | 62,15 | 0,0033300 | Burua |
Ordezkatzeko oreinak | 0,00 | 0,00 | 0,0000100 | Burua |
Ugaltzeko basurde emea | 528,78 | 130,38 | 0,0085000 | Burua |
Gizentzeko basurdea | 37,25 | 20,70 | 0,0010000 | Burua |
Ordezkatzeko basurdea | 0,00 | 0,00 | 0,0000100 | Burua |
Ugaltzeko barraskiloak (kg) | 0,00 | 0,00 | 0,0000700 | Kilogramoa |
Gizentzeko barraskiloak (kg) | 2,13 | 1,30 | 0,0000700 | Kilogramoa |
III. Nekazaritzako produktuen eraldaketa
Norberaren ustiategiko nekazaritza produktuen eraldaketa: NLU 1.
Jarduerak inskribatuta egon behar du Nafarroako Industria Erregistroan eta Elikagai Enpresen eta Elikagaien Osasun Erregistro Orokorrean, zeina atxikita baitago Nafarroako Gobernuko Osasun Departamentuaren Osasun Publikoaren Institutuari.
Baldin eta ustiategi bateko titularrak uste badu berak ekoitzitako nekazaritza produktuen ekoizpena eta eraldaketa NLU bat baino gehiago dela, teknikari eskudun batek egindako azterlana aurkeztu beharko du, eta han zehaztu beharko du egindako ekoizpen- eta eraldaketa-jarduera eta kalkulatutako NLU kopurua.
IV. Ustiategiaren kudeaketa
USTIATEGIAREN TAMAINA | NLU |
< 8 | 0,00000 |
8-25 | 0,00150 |
25-50 | 0,01500 |
50-100 | 0,15000 |
100-500 | 0,50000 |
500-1.000 | 0,75000 |
> 1.000 | 1,00000 |
Iragarkiaren kodea: F1811119
Sarbidea
Nafarroako Aldizkari Ofiziala
Paseo Pablo Sarasate, 38, 2.º izda.
31001 - Iruña
848 42 12 50